keskiviikkona, maaliskuuta 26, 2008

Oxford-Cambridge - ole mukana!

Haastan kaikki tätä blogia lukevat, ennen kaikkea tietysti soutajat mutta kaikki muutkin masokismiin taipuvaiset, juhlistamaan lauantaina kisattavaa Oxford-Cambridge -kilpailua soutamalla tämän legendaarisen The Boat Race'n kilpailumatkan 6779 metriä. Koska Suomessa tupruttaa lunta, on sopivin vaihtoehto taittaa mainittu matka Concept2 -sisäsoutulaitteella. Vanha lupaa vetää itse päällimmäisenä ja aloittaa oman lauantainsa tällä keuhkoja ja koko kroppaa hyväilevällä suorituksella päästääkseen sitten illaksi oikeaan mielentilaan. Eurosport näyttää kilpailun Suomen aikaa 18.45-20.00, ja allekirjoittaneella on ilo ja kunnia vastata livekommentoinnista.

Laitan oman tulokseni näkyville lauantaina, ja odotan että ainakin soutukollegat vastaavat haasteeseen postaamalla omat urotekonsa kommentteihin kaiken kansan nähtäviksi. Tämä blogi muuttuu loppuviikoksi The Boat Race'n taustaraportoinnin kanavaksi. Postaan tänne ennakkokatsaukset joukkueista ja muuta tekstiä sitä mukaa kun omat selostusvalmisteluni etenevät. Kommentit ja kysymykset ovat äärimmäisen tervetulleita.

Nyt 154. kertaa soudettavan kisan ennakkoasetelmat ovat mielenkiintoiset kuten aina. Kisahuuma alkoi tosissaan nousta Thamesin rannoilla viimeistään eilen, kun järjestettiin perinteinen kisaa edeltävä virallinen punnitus. Miehet olivat isoja ja painavia, kuten kahdeksikkosoudussa aina. Oxfordin kahdeksan soutajan keskipaino oli 98.3 kiloa, Cambridge taas huomattavasti kevyempi 92.9 kiloa. Koska kyseessä ovat läskistä vapaat huippu-urheilijat, korreloi paino merkittävästi soutajien maksimaalisen hapenottokyvyn kanssa, joka puolestaan on tärkein soutajan suorituskykyä määrittävä fyysinen ominaisuus. Oxford lähtee matkaan kilpailun historian toiseksi painavimmalla miehistöllä.

Huolimatta pienemmästä koostaan viime vuonna voittanut Cambridge on merkattu lontoolaisten vedonlyöjien papereissa hienoiseksi suosikiksi. Itse kyllä kallistun Oxfordin puolelle, koska heidän joukkueensa on suuremman painonsa lisäksi myös fyysisesti vahvempi ja ennen kaikkea kokeneempi. Olympiavuosi näkyy joukkueiden kokoonpanoissa siinä, että aivan ykköskategorian kansainvälisiä tähtiä ei Thamesilla tänä vuonna nähdä. Valmistautuminen lähes seitsemän kilometrin mittaiseen, virtauksesta, vuorovedestä ja tuulesta riippuen 16 ½ - 19 minuuttia kestävään soutusuoritukseen eroaa niin paljon virallisen kilpailumatkan 2000 metrin harjoittelusta, että Pekingin mitalitoivot ovat jääneet suosiolla pois. Kovia soutajat totta kai ovat silti, eli mukana on moninkertaisia maailmanmestareita ja kansainvälisten arvokisojen A-finaalien vakionimiä.

Voitot ovat ennen tämän vuoden kilpailua Cambridgen hyväksi 79-73. Kerran eli vuonna 1877 kisa päättyi tasatulokseen. Lauantaina odotusarvoa nostaa se tosiasia, että tämän vuosituhannen kilpailuissa on ollut paljon dramatiikkaa. Vuonna 2002 yksi kisaa johtaneen Cambridgen soutajista romahti vain muutamia satoja metrejä ennen maalia ja Oxford tuli ohi. 2003 Cambridge ryssi varmana pidetyn voittonsa, kun joukkue menetti yhden soutajistaan sairastuvalle kolaroituaan satamakapteenin moottoriveneen kanssa Thamesilla vain kaksi päivää ennen kisaa. Vuoden 2004 kisassa parasta ajolinjaa hakeneiden perämiesten jääräpäisyys johti törmäykseen ja uusintastarttiin.

Myös vuonna 2006 Cambridge hävisi ennakkosuosikkina, kun se kovasta sateesta ja aallokosta huolimatta päätti olla käyttämättä tyhjennyspumppua veden poistamiseksi veneen sisältä kisan aikana. Tämän vuoden kisaan lisätunnetta tuo se, että Oxford katsoo yhä Cambridgen saavuttaneen viimevuotisen voittonsa käyttämällä edustuskelvotonta soutajaa. Cambridgen tahtiairossa soutanut saksalainen maailmanmestarismies Thorsten Engelmann nimittäin karisti opinahjon pölyt jaloistaan vain muutamaa päivää kisan jälkeen ja ilmoitti, että hänen opiskelunsa on opiskeltu. Tämä soti vahvasti kisan opinnoista menestyksekkäästi suoriutumisen tärkeyttä painottavaa herrasmiessopimusta vastaan, ja vei Engelmannilta Oxfordin näkemyksen mukaan jälkikäteisesti oikeuden osallistua kilpailuun.

Vielä haasteesta sen verran, että Concept2:lla soudettuna 6779 metriä vie jonkin verran kauemman aikaa kuin kahdeksikoilta Thamesilla. Soutuliiton ex-valmennuspäällikön asiantuntemuksella veikkaan, että nyt mukana olevista soutajista fyysisesti kovimmat vetäisivät matkan sisäsoutuna tuonne 21.30-21.45 kieppeille. Keulaosaston kevyemmillä kavereille haarukka asettunee välille 22.00-22.30. Jos siis kello pysähtyy alle 23 minuutin lukemiin, kannattaa hakeutua paikallisen soutuseuran pakeille.

1 kommentti:

IDA kirjoitti...

Loistava homma. Sisäsoudulla on aina lämmin paikka sydämessä jo lajin uskomattoman hienon nimenkin takia.

Valitettavasti en taida päästä laitteelle hyytymään puolimatkassa, mutta seuraan tapahtumia innolla.